Saturday, March 12, 2011

hikayat merong mahawangsa !

assalamualaikum w.b.t

harini ambil masa sedikit untuk tgk movie bersama rakan2 baik..

filem : hikayat merong mahawangsa
location : gsc, leisure mall, cheras
time :3.00 pm

overall, kami sangat berpuas hati!! 4 1/2 star ! kawan2 aku tu sebenarnya agak anti dengan filem melayu.. tpi mereka sgt puas hati lepas tgk cite ni.. action , cgi , plot semua tersusun dengan baik..
aku pun yg lately asal masuk cinema je nak tido pun tak tido.. hehe

okay cite sikit pasal Hikayat Merong Mahawangsa..

sinopsis dipetik dr google

Hikayat Merong Mahawangsa adalah sebuah filem epik yang penuh aksi dengan watak-watak mitos yang sarat penggunaan kesan khas visual (CGI) dan set, busana dan “props” kurun ke 2. Cerita ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain.


Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.


Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.


Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.


Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?


Pelakon: Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato’ Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umie Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam

nak lagi trill .. tgk sendiri.:D

thanks to sahabat2 baik, sbb ajak tgk movie, and sanggup escort sampai halfway .. haha
sorry aku menjentat lebih ! haha tapi tu semua sebab korang dah takutkan aku dengan macam2 cite.. haha.. and.. rasakann :D kan dah kena jalan jauh.. hehe..

No comments: