Sunday, December 23, 2012

Jaulah Usrah KPTM

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Penyayang..

Assalamualaikum .. 

Allahumma solli ala Saydina Muhammad,Wa 'ala alihi wasohbihi wassalim 

Alhamdulillah, 15 | Disember | 2012 lepas , aku dan adik-beradik usrah, sepupu-sepupu usrah , mak-mak usrah akhirnya berjaya melaksanakan rancangan kami , Jaulah ,yang dah mula rancang waktu kami semua semester 5 lagi .. Rancangan awalnya , hanya usrah kami (Usrah Kak Yanti) yang akan berjaulah ke rumah adik beradik usrah kami .. Tapi Allah lah sebaik baik perancang.. 

sesi Jaulah kami disertai dengan satu lagi usrah dibawah kekma + Kak Su dan Kak Hajar ( Naqibah senior) 
yang akhirnya , jadi lebih molek dan meriah . Dan takde rezeki kami utk menziarah satu pun rumah adik beradik usrah kami.termasuk rumahku yang cancel last minit atas beberapa sebab yang x dapat dielakkan . nasib baik rumah kekma masih satu daerah dengan rumah aku .. 

Terima Kasih Kak Husna buat poster ni ^_^

Pengembaraan Jaulah kami bermula disini .. 

cop cop..kepada yang tahu apakah jaulah tu .. Maksud jaulah tu berjalan jauh-jauh bak kata Kak Hajar..heh
ok sambung ..

Aku ,ika dan kekma dah ada kat banting ,, dan yang lainnya bergerak dari bangi . Tentatifnya bermula dengan sesi taaruf dan sarapan kat rumah sewa aku , di garden homes. Pukul 9.30 pagi aku n eka dah sampai gelanggang futsal , Olak Lempit . Kak Yanti suruh gather kat situ .Tapi lepas call nani , diorang kata mereka baru nak gerak . So dari membazir masa amalan syaitan dalam kereta , aku n ika pun tunggu la rombongan dari bangi sambil bersarapan di kedai makan berhampiran .. kami order roti canai ..( ceh konon2 nak minum je) .sesampainya roti canai atas meja .. Nani call dah nak sampai . erkk .. aku n ika pun makan la roti canai tu macam nak masuk pertandingan makan .hikhik ( dont try this at home). Akhirnya , berkumpullah kami kat 
shell olak lempit. rupanya kena tunggu kekma untuk sama2 konvoi ke rumah seorang makcik - menurut kak yanti la .. hehe .. 

rupanya kami semua dibawa ke rumah makcik yani . makcik yani ni super senior usrah IKRAM la . sebelum ni beliau lah yang menguruskan Baitul Muslim IKRAM ( ^_^) . salah satu hasilnya ialah.. kak yanti and suami .. hehe .. Makcik Yani sangat lah cool ... seronok dengar pengisian dari dia.. Mantap.. kata2nya kadang-kadang tertampar ke pipi . hikhik.. tapi bile dia cakap pasal baitul muslim je .. mesti ika,pika, nani ,dandan jeling-jeling manja kat aku . haha .. >.< .. Best part adalah RAMBUTAN n PULASAN dekat rumah Makcik Yani sangat sedap.. hehe makanan pun sedap ;p

Alhamdulillah journey bersambung ke Kg Sg Kelambu . Rumah KekMa.. 
yang kelakarnya, waktu tengah tunggu yang lain utk siap sedia solat zohor berjemaah , aku ternampak gambar family kekMa , err macam kenal je ayah kekMa ni .. rupa-rupanya ayah KekMa and abah ku Officemate.. 
Dekat rumah KekMa kami bertaaruf dengan mak kekma , Makcik Aisyah yang juga supersenior Usrah IKRAM .Makcik Aisyah pun awesome.. cerita-cerita dan pengajaran yang sangat baik . Mee Kari adik KekMa sedap .. haha .. 

Lawatan ke kilang kerepek Fazz pulak . diorang shopping sakan , aku, kekMa n ika buat  rileks je sebab dah biasa.. heheh .. Destinasi terakhir ialah .lokasi wajib pergi bila sampai banting ..Pantai Morib ... Solat Asar kat surau yang luas + bersih .. hehe .. lepas tu ada sesi pengisian dari kak Hajar .. tentang ukhuwah .. wahhh .. sangat tersentuh .. antara pengisiannyaisiannya 
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. [alhujurat : 10] 
Lepas tu semua bersurai ..Allahurobbi .. bersyukur sangat dapat peluang berjaulah kali ni .. walaupun jauh dari rancangan awal kami, Moga ukhuwah ini tidak berakhir disini .. dan Harapnya ini bukan yang terakhir ..

Terima Kasih ALLAH..

 dirumah Makcik Aisyah n Makcik Yani 
Kak Hajar | Fazira | Kak su | Nina | Ain | Umairah | Pika |Ika |Jida | Nani | Dandan | Mia | Kak Yanti

 Pengisian bersama kak Hajar di Morib

Rumah Makcik Yani yang cantik 


we are sisters 

LOVE kamu semua
pilihlah untuk berUsrah | its awesome

#Semoga post ini bermanfaat buat anda yang membaca dan saya yang menaip 

2 comments:

eimuizduaf said...

Akak yang pakai baju kurung biru tuh ke :D . Hehehe

hambaMu said...

eh .. kakak yang pakai baju muslimah purple . kih3 =)